miercuri, 21 august 2024

 

Ce se întâmplă cu comunicațiile mobile românești?

 

Recent ANCOM a publicat statistici despre viteza de transfer a datelor furnizate de rețelele de comunicații românești în anul 2023, obținute prin platforma Netograf.

https://www.ancom.ro/netograf58-viteza-medie-de-download-a-crescut-cu-184-pentru-internetul-fix-si-cu-70-pentru-internetul-mobil-in-ultimii-6-ani_7260

 

În cazul rețelelor de acces la punct fix situația pare una normală, în concordanță cu evoluțiile internaționale – creșterea vitezei de transfer în 2023 față de anul anterior cu 15% la download, respectiv 24% la upload.

 

 

Evoluția vitezei de transfer in cazul rețelelor mobile este paradoxală, în contradicție cu evoluțiile internaționale și cu tehnologiile folosite. Dacă în cazul vitezei de download se constată stagnare, creștere mică de 2,6% de la 38 la 39 Mb/s în 2023 față de anul 2022, în cazul vitezei de upload se înregistrează o SCĂDERE cu 20% de la 15 la 12 Mb/s, Astfel viteza de transfer în anul 2023 revine la nivelul anului 2018 cum menționa comunicatul ANCOM!!! 

 

 

Ce este paradoxal este faptul că reculul se produce în contextul creșterii ponderii conexiunilor de Internet active furnizate prin tehnologia 5G la 11% la finele anului 2023 față de 3% cu un an în urmă, conform statisticilor publicate de ANCOM. Achiziționează românii conexiuni 5G dar continuă să folosească conexiuni 3G sau 4G?

 

Suntem, cred, singura țară din Europa și poate din lume în această situație paradoxală de recul pentru comunicațiile mobile în plină expansiune a acestora pe plan mondial.

Pentru a înrăutăți și mai mult situația ANCOM vrea să mărească tarifele de numerotație voind a deveni colector de taxe pentru un guvern falimentar care trăiește din împrumuturi aproape lunare (Tezaur, Fidelis, etc.)

Care să fie explicația reculului din comunicațiile mobile românești în contextul evoluțiilor internaționale și a unei evoluții normale a comunicațiilor noastre la punct fix? Legea 5G, activă doar pentru comunicațiile mobile? Dezinteresul românilor pentru noile tehnologii? Dezinteresul operatorilor în extinderea și promovarea tehnologiei 5G? Măsurătorile Netograf? Eșecul guvernanților în stimularea extinderii rețelelor 5G și a adopției serviciilor? Sau, echipa de pafariști care conduce ANCOM?

Sper ca cei cu putere de decizie și capabili să înțeleagă fenomenul să ia măsurile care se impun acționând asupra cauzei si nu asupra efectului. Ar fi contraindicat ca măsurile luate să vizeze efectul și nu cauza, adică să ducă la blocarea platformei Netograf sau la ”ajustarea” rezultatelor măsurătorilor!